Idén is szeptember végén menetrendszerűen megérkezett a taknyolós, köhögős időszak. Saroltnál a gyógyulási folyamat kissé el szokott húzódni, mert az orra nagyon bedugul és el kell teljen 3-4 nap, amíg végre “tud taknyolni”, addig pedig felköhögi a váladékot, és ezért a köhögéssel is számoljunk kell. Mégis az idén volt az első év, amikor csak gyógynövényes kezeléssel sikerült többé-kevésbé(még van egy enyhe köhécselés) sikerült kilábalnunk az őszi náthából.
Az orrdugulás ellen a tengeri sóoldat mellett, vagy inkább helyett rozmaring olajat párologtattunk, a köhögés ellen pedig a tavaly is bevált lándzsás útifű-cékla szirupot használtuk, immunerősítésre pedig echinacea sziurpot, ami nagyon jó. Ezek mellé bejött a méz, amiből egy-egy kanállal mindennap kapott és szívesen meg is ette.
Jónéhány immunerősítő és vitaminpótló még van a polcainkon, éspedig:
-hecserli lekvár, ami igazi C-vitamin bomba
-fekete kokojza frissen lefagyasztva, illetve lekvárnak, és a levele, kórója pedig teának – a mi vidékünkön el sem lehet képzelni a telet a kokojza nélkül, ami antioxidáns, emellett pedig hasmenésre is nagyon jó és még számtalan jótékony hatása van, amit a tudósok ezután fognak kimutatni:) Mindenesetre egy hideg téli reggelen el sem lehet képzelni jobbat, mint egy pohár forró kokojzatea, a hideg elviselésére is nagyon beválik:)
– fenyőszirup
– fekete ribizli szirup-vérszegénységre kiváló vastartalma miatt és nagyon finom:)
– méz
– savanyú káposzta, valamint házi termesztésű fokhagyma, amit én újabban szinte minden este fogyasztok:)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: